GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Η αυξομείωση του βάρους κάνει κακό!

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 16:20

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι συχνές αυξομειώσεις βάρους αρρωσταίνουν την καρδιά.

Στη συγκεκριμένη μελέτη που έγινε και η οποία δημοσιεύεται online στην "Επιθεώρηση Γεροντολογίας: Ιατρικές Επιστήμες", συμμετείχαν 112 παχύσαρκες γυναίκες επί 15 μήνες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wake Forest στη Βόρειο Καρολίνα, εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και καρδιολογικών προβλημάτων στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες.

Επίσης έδειξε πως μολονότι η «κακή» (LDL) χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο αίματος μειώνονταν με το αδυνάτισμα, επέστρεφαν σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι πριν το αδυνάτισμα, όταν οι γυναίκες ξανάπαιρναν τα χαμένα κιλά.


"Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κανόνας είναι να ξαναπαχαίνουν μετά το αδυνάτισμα. Ωστόσο για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ο κανόνας αυτός φαίνεται πως έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, διότι ανακαλύψαμε πως η ανάκτηση του βάρους επιδεινώνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο. Το μήνυμα για τις γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο και διαθέτουν περιττά κιλά είναι να αντιμετωπίζουν το αδυνάτισμα ως μία μόνιμη αλλαγή του τρόπου ζωής, διότι η διατήρηση του χαμένου βάρους είναι εξίσου σημαντική με την απώλειά του".

Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής της έρευναςκαι επίκουρος καθηγητής Βιοστατιστικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Dr Daniel Bivers