GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Crypto Malware ο ιός που ζητάει "λύτρα"!

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 10:05

Ένα πολύ επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό που ακούει στο όνομα Crypto Malware έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του διαδικτύου.

Ο συγκεκριμένος ιός έχει τη δυνατότητα να κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία των υπολογιστών που έχει "πλήξει", με τρόπο που οι χρήστες - ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα ανοίξουν. Στη συνέχεια οι χάκερς ζητούν λύτρα για να ελευθερώσουν τα παγιδευμένα αρχεία και ζητουν η πληρωμή να γίνει μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων e-mails και ιστοσελίδων με "ροζ" περιεχόμενο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι δημιουργοί του ιού έχουν έδρα τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εκεί όπου είναι ανεπτυγμένες τέτοιου είδους πρακτικές και αναζητούνται από την Interpol. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρει για το θέμα αυτό:

"Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά οι χρήστες να μην ανοίγουν e-mail με άγνωστους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία. Επίσης, να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates)», λέει στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος."