Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αφαίμαξη της Ελληνικής εστίασης

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 08:42

Είναι γνωστό και πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένο το φαινόμενο των online παραγγελιών σε καταστήματα εστίασης (φαγητό, καφέ, κ.τ.λ.). Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια δειλά δειλά, καθιερώθηκε σχετικά σύντομα και γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Κυρίαρχος αυτή τη στιγμή στο χώρο με τεράστιο μερίδιο αγοράς είναι μια εταιρεία που σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζετε (δεν αναφέρουμε ονόματα για ευνόητους λόγους). Αυτό που ίσως όμως δεν γνωρίζετε, είναι πως η εν λόγω εταιρεία πριν από σχεδόν δύο χρόνια έχει περάσει στα χέρια ενός πολυεθνικού κολοσσού Γερμανικών συμφερόντων.

food online

Ωραία όλα αυτά, και τι έγινε θα μου πείτε κάποιοι; Αυτό που έγινε και ίσως κάποιοι αγνοείτε είναι το εξής: Για κάθε σάντουϊτς, για κάθε καφέ, για κάθε πίτσα και οτιδήποτε άλλο παραγγέλνετε ηλεκτρονικά μέσω της πολυδιαφημιζόμενης εταιρείας - ιστοσελίδας, ο "Γερμανός ιδιοκτήτης" καρπούται προμήθεια από τη συνολική τιμή της παραγγελίας περίπου 10%, με τάσεις συνεχώς αυξητικές. Τα χρήματα αυτά τα λαμβάνει μέσω των καταστημάτων εστίασης, που έχουν βάλει συνέταιρο ουσιαστικά τον "Γερμανό" στο μαγαζί τους. Το ποσοστό το οποίο αποδίδουν ως προμήθεια τα καταστήματα είναι μεγάλο και πολλές φορές φτάνει ή ακόμα και υπερκαλύπτει και το ποσοστό των καθαρών κερδών μιας επιχείρησης, αν δεν χρεώνει έξοδα για το delivery, όπως κάνουν και τα περισσότερα καταστήματα. Βέβαια να έχετε υπόψην σας ότι κάποια καταστήματα έχουν υψηλότερες τιμές στις online παραγγελίες για να καλύψουν αυτή τη "ζημιά" της προμήθειας (επισημαίνω το κάποια, όχι όλα).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως υπάρχουν καταστήματα και δεν είναι λίγα αυτά, που μεγάλο κομμάτι του συνολικού τζίρου της επιχείρησής τους γίνεται μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα ποσοστά αυτά φτάνουν στα απίστευτα νούμερα του 80%, ναι καλά διαβάσατε 80%. Προφανώς σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που απομένει είναι να δώσουν τα καταστήματα τα κλειδιά της επιχείρησης στο "Γερμανό", αφού εκ των πραγμάτων δεν είναι δικά τους. Μάλιστα η εν λόγω εταιρεία - ιστοσελίδα λειτουργεί με εκβιαστικό τρόπο σε περιπτώσεις που δεν πληρωθεί εγκαίρως και βγάζει εκτός υπηρεσίας της τους "κακοπληρωτές", αναγκάζοντάς τους έτσι να πληρώσουν.

food online2

Μιλάμε δηλαδή για μια πραγματική αφαίμαξη των καταστημάτων εστίασης. Ένας χώρος που απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 15. Και τα ωραία έπονται, αφού το ποσοστό των προμηθειών συνεχώς αυξάνεται. Πριν πέντε χρόνια μόλις ξεκινούσαν, έβαζαν τις επιχειρήσεις στην υπηρεσία χωρίς προμήθεια, μόλις άρχισαν να έχουν επισκεψιμότητα τους πήγαν στο 5% και τώρα είναι στο 10% και 12% συν Φ.Π.Α. Σε λίγο θα αρχίσουν να πληρώνουν για την είσοδο και μόνο στην υπηρεσία και πάγιο κάθε μήνα συν φυσικά τις προμήθειες. Όλα αυτά τα αναφέρω για να κατανοήσετε όλοι πως με κάθε online παραγγελία που κάνετε μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας - εταιρείας, κλείνετε και ένα ακόμα κατάστημα εστίασης, αφού είναι βέβαιο και μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι εκεί θα οδηγηθεί σε λίγο καιρό. Φυσικά και δεν είμαστε κατά των online delivery, απλά επισημαίνουμε πως υπάρχουν κι άλλες ανάλογες υπηρεσίες που προσφέρουν το ίδιο πράγμα χωρίς κόστος για τον πελάτη, ανήκουν στις ίδιες τις επιχειρήσεις, κι όχι σε άλλους και το σημαντικότερο, είναι Ελληνικές.