GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Τι κάνει τα παιδιά μας ευτυχισμένα!

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 10:46

Ερευνητές ανά τον κόσμο, όπως το Child Development Institute,  ο Peter Gray παιδοψυχολόγος του Boston College και η Carol Dweck του Stanford University, μας συμβουλεύουν για τα απλά καθημερινά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας ευτυχισμένα. Δείτε ποια είναι αυτά:

  • Δώστε τους χρόνο για να παίξουν. Το παιχνίδι στις μικρές ιδίως ηλικίες είναι αυτό που χρειάζονται πέραν του υπνου και του φαγητού. Βέβαια εδώ πρέπει να διευκρινήσουμε ότι παιχνίδι δεν είναι το τάμπλετ και το κινητό, αλλά το παιχνίδι με άλλα παιδιά, ή έξω στη γειτονιά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα.
  • Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά. Η κλασικές παρατηρήσεις του τύπου "Ο Γιωργάκης γιατί το κάνει αυτό ενώ εσύ δεν μπορείς;" ή "Η Μαρία γιατί πήρε καλύτερο βαθμό από σένα;" πρέπει να σταματήσουν αφενός γιατί πληγώνουν τα παιδιά και αφετέρου τους δημιουργούν μια ανταγωνιστικότητα, "αρρωστημένη".

happy kids2

  • Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε τις προσπάθειές τους. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το να πετυχαίνουν πάντα το στόχο τους, ούτε το να είνα "καλύτερα" από τα άλλα παιδιά, όσο σημασία έχει να προσπαθούν συνέχεια ακόμα και όταν αποτυγχάνουν. Αυτό πρέπει να το κουβαλάνε για πάντα μαζί τους αφού η προσπάθεια στη ζωή δεν σταματάει ποτέ.
  • Δώστε τους τη δυνατότητα να ρισκάρουν. Ρισκάροντας ανακαλύπτουν καινούργιες πτυχές του χαρακτήρα τους, γίνονται πιο υπεύθυνα αφού έχουν την ευθύνη των πράξεών τους, έχουν μεγαλύτερες αντοχές αφού μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και έτσι ωριμάσουν γρηγορότερα.
  • Δημιουργήστε τους ευχάριστες αναμνήσεις. Μελέτες από καθηγητές του Harvard έδειξαν ότι παιδιά με καλές αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, είχαν σαν ενήλικες έντονο και ξεκάθαρο το αίσθημα της ηθικής, της φιλανθρωπίας, ενώ ήταν ιδιαίτερα κατακριτικοί και εκδηλωτικοί εναντίον της ανηθικότητας.
  • Ισχυροποιήστε τις οικογενειακές παραδόσεις και αξίες. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο από αυτόν που νομίζετε ότι μπορείτε στα παιδιά σας. Έτσι θα μπορέσετε καλύτερα να καταλάβετε και να διορθώσετε τις όποιες αδυναμίες τους, θα τα βοηθήσετε να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ώστε να αναπτύξετε ισχυρότερους δεσμούς μαζί τους. Γενικά κάντε όσα περισσότερα καθημερινά πράγματα μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας. Αναρωτηθείτε πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε όλη η οικογένεια μαζί στο ίδιο τραπέζι;

happy kids3

  • Δείξτε τους πως να μαθαίνουν από τα αρνητικά συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχουν κάποιες στιγμές όπως θυμός, λύπη, μίσος, κ.α. είναι μια ευκαιρία για να τους δείξουμε μέσα από παραδείγματα της ζωής ότι δεν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα.
  • Μην μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί δεν είναι καλό να βλέπουν τα παιδιά να μαλώνουν οι γονείς μεταξύ τους. Φυσικά δεν αναφέρουμε καν τις ακραίες περιπτώσεις που βρίζονται οι γονείς ή ακόμα και όταν χτυπάει ο ένας τον άλλο.
  • Να είστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας. Το αφήσαμε στο τέλος αυτό για να μείνει καλύτερα αποτυπωμένο στο μυαλό μας. Πως μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από κάποιον να αντιμετωπίζει τα πράγματα θετικά και με χαμόγελο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε το ίδιο. Πως μπορούν τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα και θετικά, αν βλέπουν εμάς θυμωμένους, μουτρωμένους και δυστυχισμένους. Τα προβλήματά μας πρέπει να μένουν έξω από το σπίτι ή τέλος πάντων μακριά από τα παιδιά μας.