Γιουσέιν Μπολτ, o θρύλος

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 14:23

Η αυλαία έπεσε και ένας θρύλος έκλεισε τον κύκλο του. Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν τελείωσε όπως ακριβώς ονειρευόταν τη μεγαλειώδη καριέρα του στις κούρσες ταχύτητας, αφού στα δύο τελευταία αγωνίσματά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου πριν λίγες ημέρες οι συνθήκες δεν τον ευνόησαν.

Usain Bolt

Η πίκρα από τον τραυματισμό του στα 4Χ100μ., πάντως, αποτελεί πλέον παρελθόν και ο 11 φορές παγκόσμιος ρέκορντμαν αφήνει πίσω του πια τους στίβους και τον επαγγελματικό αθλητισμό, για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα στη ζωή του. Δεν θα εγκαταλείψει, όμως, εντελώς τα σπορ, αφού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να διαγωνίζεται στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα απέναντι σε μερικούς από τους κορυφαίους επαγγελματίες παίκτες παιχνιδιών με τράπουλα στον κόσμο, όπως είναι ο Μπερτράντ Γκροσπελιέ, ο Τζέικ Κόντι και η Βανέσα Σελμπστ.

Για τις επιτυχίες του Τζαμαϊκανού υπεραθλητή θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες σελίδες, εκατομμύρια λέξεις και αμέτρητα δημοσιεύματα. Όμως σε μόλις 200 σελίδες ο εκδοτικός οργανισμός Γκλίνερ υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να σταθεί σε αυτές τις λεπτομέρειες της ζωής του 31χρονου σπρίντερ, αλλά στην «ουσία». Στο βιβλίο με τίτλο «Γιουσέιν Μπολτ: Ο θρύλος» φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Τζαμαϊκανού, τόσο ως άνθρωπο όσο και ως αθλητή.

Ο ίδιος ο Μπολτ έδωσε «το παρών» στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο διαφέρει πολύ από τις δύο προηγούμενες αυτοβιογραφίες του που έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Παρ’ όλα αυτά, το σημείωμα προς τους αναγνώστες είναι ιδιόχειρο και απευθύνεται στους θαυμαστές του. Ο 31χρονος εξήγησε ότι διαβάζοντας τις σελίδες του, ξανάζησε τις εμπειρίες που απέκτησε μέσα κι έξω από τις γραμμές του στίβου, στην εξέλιξή του από έναν ταλαντούχο σπρίντερ σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αθλητικής τελειότητας.

Το βιβλίο είναι, μάλιστα, εικονογραφημένο και περιλαμβάνει σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τη ζωή του Μπολτ στη προσωπική ή αθλητική ζωή του. Περιλαμβάνει, επίσης, μία συλλογή άρθρων από κορυφαίους συντάκτες οι οποίοι καλύπτουν διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής του παγκόσμιου ρέκορντμαν, καθώς και διάφορα κεφάλαια που αφορούν τις επιρροές του, τις εμπειρίες του, το μέλλον του μετά τον στίβο και την σχέση που διατηρεί με τους θαυμαστές του.

Καθώς ο Μπολτ ξεφύλλιζε, μάλιστα, τις σελίδες στη διάρκεια της παρουσίασής του, στο πρόσωπό του αντανακλούσε η λάμψη της περηφάνιας ενός ανθρώπου που μέσα από τις φωτογραφίες αντιλαμβανόταν το μέγεθος της κληρονομιάς που αφήνει η γεμάτη μετάλλια καριέρα του. «Είναι πάντα όμορφο να βλέπεις ότι υπάρχει ένα βιβλίο που εκδόθηκε αποκλειστικά για εσένα» είπε ο Τζαμαϊκανός: «Όλες οι φωτογραφίες φέρνουν στη θύμησή μου τόσες πολλές αναμνήσεις και, μάλιστα, με τόσο διαφορετικό τρόπο η καθεμιά.

Τα ΜΜΕ δεν ήταν πάντα ευγενικά μαζί μου, γι’ αυτό αυτή η έκδοση είναι ξεχωριστή. Είναι σπουδαίο το συναίσθημα της ικανοποίησης όταν όλες οι προσωπικές αναμνήσεις και τα όσα πέτυχα στην καριέρα μου είναι συγκεντρωμένα σε μία μόνο έκδοση. Το βιβλίο αυτό συλλαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής μου, είναι πραγματικά θαυμάσιο».

Στην έκδοση περιλαμβάνεται κι ένα ειδικό κεφάλαιο με περίπου εκατό αγαπημένες ατάκες του Μπολτ, οι οποίες ο ίδιος ελπίζει ότι θα εμπνεύσουν τους αναγνώστες: «Είναι ωραίο να κάνεις διαφορετικά πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Θέλω τα δικά μου λόγια να δώσουν το έναυσμα σε όποιον διαβάσει το βιβλίο να κάνει παρόμοια πράγματα με το δικό του τρόπο κι όχι τα ίδια πράγματα με τον δικό μου τρόπο. Θέλω να εμπνεύσω τη νέα γενιά, όχι μόνο για τον στίβο και τον αθλητισμό, αλλά για τη ζωή γενικότερα. Ζητώ να κάνει αυτά που της αρέσουν και να ονειρεύεται. Το μυστικό είναι κάθε άνθρωπος να παραμένει συγκεντρωμένος και αποφασισμένος προκειμένου να πετύχει το στόχο του».

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Few Clouds
13.7°C

Ο καιρός στην Ξάνθη σήμερα

Few Clouds Humidity: 88%
SP_WEATHER_HEAVY_RAIN
12.9°C / 15.7°C
Broken Clouds
12.7°C / 17.8°C
SP_WEATHER_HEAVY_RAIN
10.9°C / 14.7°C
Overcast Clouds
8°C / 11.6°C